Околосветско „кафе“ пътешествие


29-09-2016Имало едно време ... кафе!

 
Днес отбелязваме Международният ден на кафето. По този повод, ние от екипът на MWAH решихме да решихме да отбележим денят на кафето със специални предложения на преференциални цени само във вино бар MWAH, ул.Шейново 2: капучино в комбинация с любимото на всеки тирамису, кафе и бадемов чийзкейк и кафе в компанията на шоколадов мус.


Също така ще ви запознаем с интересни факти покрай историята му и как се консумира по света. Историята на кафето датира още от 13 век. Все още се водят спорове по отношение на родината му. Според някой източници, кафето за пръв път се среща в Йемен, а според други –  в областта Каффа, Югозападна Етиопия. Около средата на XVII в. жители на Европа постепенно пренасят кафето в: Италия, Австрия, Англия, Франция, Германия, Русия. А едва през XVIII век, кафето достигнало и до САЩ, благодарение на френските моряци.

Днес кафето е вторият най-продаван продукт на световния пазар. През последните 40 години глобалното потребление на кафе почти се е удвоило и според прогнозите до 2019 година ще бъдат достигнати рекордните 9.09 милиона тона.Кафе на зърна

Над 530 000 производители на кафе от 28 страни са част от „Fairtrade”, програма, гарантираща коректно заплащане на фермерите от развиващите се страни за тяхната продукция. Кафените зърна се отглеждат в почти 80 държави в цял свят, повечето от тях разположени в екваториалния пояс, наричан още „кафения пояс”.

Кафето се разделя на два сорта – Арабика и Робуста.

В различните страни кафето се поднася и по различен начин, всеки от който е попил малко от своята култура и традиции.

На три глътки в Йемен
Доброто турско кафе трябва да е ситно смляно. Вари се в джезве, което се вдига 7 пъти от огъня, преди течността да е кипнала. В Йемен го пият на три глътки: „Първата – горчива, втората – сладка, а третата – загадъчна“.

Кафезиньо в Бразилия
В Бразилия кафето се сервира с шоколад и горещо мляко. Това е рецептата за “кафезиньо”, както го наричат там. В Сао Паоло дори има бронзов паметник на кафееното дърво.

С капачка ирланско уиски в Ирландия
Известното по цял свят ирландско кафе се приготвя във високи стъклени чаши със столче. Те трябва да са предварително затоплени. На дъното се поставят 1-2 лъжички кафява захар, после се налива капачка уиски и се разбърква, докато захарта се разтвори. Налива се и кафето, като чашата не се пълни до горе, за да остане място за разбитата сметана.

Италианско кафе изкуство
В южна Италия се предпочита късо и силно еспресо, докато в северна Италия добавят повече мляко. За разлика от кафенетата в другите части на света, италианските кафе-барове не са предназначени за дълги часове на социализация. Там е обичайно кафето да се пие „на крак“. 100 000 кафе-бара за 60 милиона човека – Италия има най-големия брой кафе-барове на глава от населението. За сравнение Старбъкс има по-малко от 20 000 магазина по целия свят.

Café au lait във Франция
Типичната сутрешна напитка във Франция е Café au lait. Приготвя се от равни количества силно кафе и мляко с пяна, които се смесват в кана. Традицията повелява млякото и кафето да се сипват едновременно в каната, за да се смесят перфектно.

Сложна процедура ... в Мексико
В Мексико приготвянето на кафе е сложна процедура. Първо се кипва вода с кафява захар, шоколад, счукан карамфил и пръчка канела. Вари се 15 минути, след което се добавя смляното кафе. Сместа се сваля от огъня и се оставя за 5 минути. Подправя се с ванилия, прецежда се и се сервира.

С ментов ликьор в Бавария
В Бавария обичат да добавят Няколко капки ментов ликьор към силното черно кафе, което по желание може и леко да се подслади, заедно с малко сметана. Напитката се поднася в стъклена чаша, украсена богато с бита сметана.

Карибите – с дъх на канела ... и ванилия
На Карибите към кафето добавят ванилия и канела, заедно с малко изсушена кора от портокал, преди да го сложат да се вари. Продуктите се смилат добре и след това се кипват на бавен огън.

Независимо как се консумира кафето по света ... то навсякъде си остава сладък повод да споделиш с някого ... миговете на наслада – с чаша ароматно кафе!